Mali kucharze

 W dniu 24.02.2017 roku dzieci uczęszczające do grupy 0,,a’’ wzięły udział

w warsztatach kulinarnych. Każdy z nich miał okazję przygotować ulubione danie wszystkich dzieci czyli pizzę.

        

         Swoją przygodę z gotowaniem dzieci rozpoczęły od wizyty w pracowni gastronomicznej i zapoznały się ze sprzętami kuchennymi i ich bezpiecznym użytkowaniem. Po krótkim omówieniu zasad i kolejności pracy ,,każdy młody kucharz”, wyposażony w fartuch zabrał się do pracy.

         Wałkowanie ciasta, tarkowanie sera czy przygotowywanie dodatków,
to tylko niektóre zadania, z których musieli wywiązać się młodzi kucharze. Następnie każdy z nich skomponował swoją ulubioną pizzę, która przy pomocy pani wychowawczyni trafiła do piekarnika. Każda z nich przypominała małe dzieło sztuki.

         Warto podkreślić, że "zerówkowicze" wywiązali się z zadania perfekcyjnie wykazując się przy tym niezwykłą cierpliwością i kreatywnością.

         Największą nagrodą i najprzyjemniejszą częścią zadania było skonsumowanie własnoręcznie zrobionej pizzy.

Milena Pieloch

               

NA GÓRĘ